Cronulla Sea Wall & Esplanade

Cronulla Beach, Sydney, Australia

Client:

Sutherland Shire Council

 

Landscape Consultants:

Sutherland Shire Council / Design Landscapes

 

Construction completion:  

2012

 

The Cronulla Esplanade project involved the construction of a new sea wall and foreshore pavement area, including the installation of associated boardwalks, stormwater drainage and site furniture to the southern end of Cronulla Beach. The project was extremely complex, involving the partial demolition of an existing sea wall to make way for a new concrete bleacher and staircase façade. The southern end of the site includes a new timber deck which reflects the footprint of the historic women’s changing room building, incorporating an area of sculpted sandstone blocks for sunbaking and fresh water showering. The pavement features a checker board pattern with two aggregate mixes, and utilises a jointing method that includes both stainless steel key joints and formed key joints. The exposed aggregate finish was achieved by utilising concrete surface retarders, allowing next day exposure of the slabs for greater quality control.